Μ’ αρέσει ν’ ανοίγω τα κείμενά μου με αφορισμούς· το ίδιο θα πράξω και τώρα. Η δύναμη των social media είναι αδιαμφισβήτητη, και η εξάπλωση του Διαδικτύου έχει θέσει νέους όρους στην διανομή και κατανόηση της πληροφορίας. Τελεία. Από εκεί κι έπειτα αρχίζει ένας αγώνας για την κατανόηση αυτού του (σχετικά) νέου μεντιακού status quo, μια κατανόηση που θα βοηθήσει στην καλύτερη χρήση και αξιοποίηση των νέων μέσων. Πόσοι όμως συμμετέχουν σ’ αυτό τον αγώνα;
Πόσοι από τους χρήστες του Διαδικτύου επιχειρούν στα σοβαρά να ελέγξουν τις πηγές τους, να υπολογίσουν τις συνέπειες της διάδοσης ενός κακόβουλου (ή απλά ανόητου) ψέματος και να περιορίσουν την αναμετάδοση ψευδών ειδήσεων και εντυπώσεων; Προσωπικά μιλώντας, μια καθημερινή ματιά στο newfeed του Facebook μού αποδεικνύει ότι ο λαός του Διαδικτύου έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει πριν να φτάσει στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα που απαιτεί η χρήση των νέων media. Ένα μικρό παράδειγμα θα δώσω του πόσο εύκολο είναι να παραπλανηθείς και να βρεθείς στα καλά καθούμενα να ψάχνεις χίμαιρες που δεν υπάρχουν πουθενά. Πριν από μερικούς μήνες ανέβασα στο blog ένα διήγημα με τίτλο «Ιδιόχειρη Διαθήκη», όπου η βασική ηρωίδα ονόματι Ερατώ Μάργαρη-Αντωνοπούλου συντάσσει τη διαθήκη της σε πρώτο πρόσωπο, ενώ το διήγημα κλείνει με ένα τηλεγράφημα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου ανακοινώνεται ο θάνατός της. Το διήγημα έχει αναπαραχθεί σε ένα-δυο άλλα blog χωρίς να γίνεται η επισήμανση ότι πρόκειται για μυθοπλαστικό κείμενο. Από τον Μάρτιο κι ύστερα, τουλάχιστον δυο φορές το μήνα φτάνουν αναγνώστες στο blog μου μέσω του Google με όρους αναζήτησης «Ερατώ Μάργαρη-Αντωνοπούλου + βιβλία + βιογραφικό». Το γεγονός αυτό μου προκαλεί πάντα μεγάλη θυμηδία καθώς νιώθω λίγο σαν μικρός θεούλης που δημιούργησε ένα πρόσωπο απ’ το πουθενά, όμως είναι ενδεικτικό της παρανόησης που μπορεί να προκύψει σε άπειρα πράγματα, όχι αποκλειστικά λόγω του Διαδικτύου (αντίστοιχα φαινόμενα υπήρχαν πάντα απ’ όταν ο άνθρωπος δημιούργησε τα μέντια) αλλά σήμερα σε πολύ εκτεταμένο βαθμό εξαιτίας του.
Μπορεί ουσιαστικά να μην εξάσκησα το επάγγελμα ποτέ μου, όμως ως απόφοιτη μιας πανεπιστημιακής σχολής δημοσιογραφίας έμαθα ότι η βασικότερη αρχή για έναν δημοσιογράφο είναι να ελέγχει τις πηγές του. Δεδομένου ότι δεν ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο, αυτός ο κανόνας δυστυχώς δεν έχει καθολική εφαρμογή στους κόλπους των δημοσιογράφων, όμως δεν παύει να είναι ο βασικότερος, θεμελιώδης κανόνας για την άσκηση του λειτουργήματος. Με τον ίδιο τρόπο όμως που οι δημοσιογράφοι μας αδιαφορούν γι’ αυτόν (συχνά επί σκοπού και για ίδιον όφελος), έτσι και όσοι καταπιάνονται (ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουν) με την «δημοσιογραφία των πολιτών», δηλαδή παράγουν, συντάσσουν και διανέμουν ειδήσεις μέσω του Διαδικτύου και κυρίως των social media, λειτουργούν ωσάν ο «χρυσός κανόνας» να μην υπήρξε ποτέ, και να μην έχει καμιά σημασία. Έτσι, κάθε τί που αναπαράγεται από τους χρήστες του Διαδικτύου, φέροντας την ταμπέλα του «ανεξάρτητου» και αποκομμένου απ’ τα συμφέροντα των παραδοσιακών μέσων, υιοθετείται και διαδίδεται πριν προλάβεις να πεις κύμινο. Αρκεί να είναι ελαφρώς πιασάρικο, συναισθηματικό και προκλητικό και θα πλημμυρίσει τους τοίχους των χρηστών του FB σε χρόνο μηδέν.
Το πιο τελευταίο παράδειγμα (απ’ τα χιλιάδες) είναι η φωτογραφία του δακρυσμένου τσολιά που κυκλοφόρησε μαζί με (ούτε καν ύστερα από) τα γεγονότα της προηγούμενης Τετάρτης. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του Ίντερνετ χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα, μόνο ρίχνοντας λάδι σε μια εν γένει τεταμένη ατμόσφαιρα. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στιγμιότυπο χρονολογείται από το 2007 και μια εντελώς διαφορετική συγκυρία φαίνεται ότι δεν έχει φτάσει στ’ αυτιά διαδικτυακών μου φίλων που ακόμα το έχουν ως προσωπική τους φωτογραφία προφίλ. Ούτως ή άλλως η αλήθεια πίσω απ’ το περιεχόμενο της φωτογραφίας έπαψε να έχει σημασία περίπου δέκα λεπτά από τη στιγμή που διαδόθηκε στο FB σαν τυφοειδής πυρετός και επαναβαφτίστηκε με άλλα μηνύματα και νοήματα. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνότατο και δύσκολα πολεμάται. Όταν κάποιος είναι διατεθειμένος να δεχτεί άκριτα ως πραγματικότητα οτιδήποτε του προκαλεί μια αναστάτωση του θυμικού, γρήγορα το Ίντερνετ μετατρέπεται σ’ έναν βόρβορο διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Αυτό φαίνεται από τα εκατοντάδες βιντεάκια που κυκλοφορούν ύστερα από κάθε μείζονα αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας, βιντεάκια αποσπασματικά, που παρουσιάζονται μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και τα συμπεράσματα που απορρέουν απ’ αυτά είναι τις περισσότερες φορές σχεδόν αποκλειστικά ζήτημα ερμηνείας.
Πρόσφατα διαδικτυακός μου φίλος ανέβασε ένα ποστ με θέμα Zougla online – Oι ασφαλίτες έκαψαν τα McDonald’s. Η ανάρτηση παρουσιάζει ένα διφορούμενο βίντεο, το οποίο ερμηνεύεται στο παρακείμενο άρθρο από τον (ανώνυμο) σχολιαστή του Zougla.gr. Έτυχε να γνωρίζω από πολύ καλά πληροφορημένη πηγή ότι το σχόλιο ήταν στην καλύτερη περίπτωση ψευδές και η παρουσίαση του βίντεο σχεδόν δεν σχετιζόταν με το οπτικοακουστικό υλικό. Έγραψα στον φίλο μου ένα μακροσκελές σχόλιο που κατέληγε: «Οι ασφαλίτες λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση που ξέρω από πρώτο χέρι ΔΕΝ έκαψαν τα McDonalds, επιφυλάσσομαι για τις άλλες περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχω στοιχεία», μόνο και μόνο για να πάρω την απάντηση: «Βλέπουμε το ίδιο βίντεο ? …γιατί το βίντεο αυτό άλλα μας λέει! Θα είχε ενδιαφέρον τα σχόλια που θα ακούσουμε από τα κανάλια και το πόρισμα τις εισαγγελίας..και της αστυνομίας. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ». Την απάντηση αυτή εγώ την αξιολογώ ως εκτός τόπου και χρόνου, χειρότερα, ως την απάντηση κάποιου που έχει πάρει απόφαση τί πρέπει να πιστεύει και αρνείται να διανοηθεί έστω πως ενδεχομένως, ίσως υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτή του η αντίδραση, το χειρότερο είναι πως όταν την επόμενη ημέρα άλλη φίλη του διατύπωσε την ερώτηση: «πως καταλαβαίνετε οτί είναι ασφαλίτες?», εκείνος απάντησε: «Τα σχόλια του zougla.gr […]» και παρέθεσε ολόκληρο το άρθρο από το website. Η απάντηση της φίλης; «Κατάλαβα». Έτσι απλά το θέμα είχε κάνει κύκλο, και είχε αυτοδιασταυρωθεί και αυτοεπιβεβαιωθεί. «Λέω ότι είναι έτσι γιατί είναι έτσι γιατί το λέω», αυτό είναι το σχήμα ελέγχου της πληροφορίας που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σήμερα στο Διαδίκτυο.
Δεν θέλω, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην περιβόητη δήλωση-μπούρδα που αποδίδεται στον Κίσινγκερ σχετικά με το καταχθόνιο σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας απ’ τις ρίζες της. Έχω φυλάξει στα Αγαπημένα μου το σχετικό άρθρο των Νέων (ένα απ’ τα πολλά) που εξηγεί με φοβερή λεπτομέρεια και τεκμηρίωση γιατί ο συγκεκριμένος αστικός μύθος είναι ανυπόστατος, ώστε να το ποστάρω στα γρήγορα όταν βλέπω αναπαραγωγή του απ’ τους φίλους μου. Όχι πως είδα προκοπή μ’ αυτό… Εν ολίγοις, πρέπει κανείς να καταλάβει ότι χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο οφείλει να θέσει σ’ εφαρμογή την κριτική του σκέψη. Αν δεν διαθέτει τέτοια οφείλει να την αναπτύξει. Διαφορετικά θα πρέπει δια νόμου να του απαγορευτεί η πρόσβαση σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, ακόμα και τοστιέρα, καθώς ο εν λόγω άνθρωπος είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους γύρω του. Δεν λέω πως είναι εύκολο, επ’ ουδενί, το Ίντερνετ είναι γεμάτο παγίδες και γλυκούς κινδύνους, όμοιους με τις Σειρήνες του Οδυσσέα. Ο χρήστης του όμως οφείλει να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να αξιοποιεί τα νέα μέσα με τρόπο εποικοδομητικό και όχι ηλίθιο. Ο τρόπος είναι σχετικά απλός: φιλτράρετε –το κατά δύναμιν– τις πηγές σας· μην παρασύρεστε από τη συναισθηματική φόρτιση· να είστε πάντα, μα πάντα, μα πάντα, υποψιασμένοι απέναντι σε ειδήσεις/ανακοινώσεις που εμφανίζονται απ’ το πουθενά και διαδίδονται με την ταχύτητα της αστραπής. Κρατήστε αυτό στο μυαλό σας: στην μεγάλη πλειονότητα των περιστάσεων, όταν διαδίδετε μια ανυπόστατη είδηση εξυπηρετείτε τα συμφέροντα κάποιου που την διέδωσε πρώτος. Όποια κι αν είναι αυτά. Το Ίντερνετ έχει άπειρες δυνατότητες. Δυστυχώς μια απ’ αυτές είναι η μετατροπή των χρηστών του σε εργαλεία. Είναι στο χέρι του καθενός να το αποφύγει και να αξιοποιήσει αντ’ αυτού τα άπειρα θετικά του μέσου. Όπως όλα, είναι κι αυτό θέμα επιλογής.
Ζητάς ουσιαστικά η δημοσιογραφία των πολιτών να είναι εξίσου η και παραπάνω ώριμη από την επαγγελματική δημοσιογραφία. Ζητάς επίσης την επικράτηση της ψυχραιμίας σε μια κοινωνία που βιώνει ταχεία μείωση του εισοδήματός της άρα και πρόσβασης στα βασικά αγαθά, και διάχυτη βία. Παρ’ότι με το πλαίσιο αρχών που ουσιαστικά θέτεις συμφωνώ εξ’ολοκλήρου, επέτρεψε μου να αμφιβάλλω ως προς τη λειτουργικότητα του αιτήματος σου. Όντας πάντως επηρεασμένος από όσα έγραψες, θα φροντίσω στο μέλλον να ελέγχω περισσότερο τις πηγές μου παρ’ότι ο όρος «δημοσιογραφία» εν γένει, με απωθεί!
Δεν νομίζω ότι πρέπει ποτέ κανείς να πάψει να ζητάει το σωστό και μάλιστα στην απόλυτη μορφή του επειδή δήθεν οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες, πιεστικές ή δύσκολες. Ίσα-ίσα, τότε είναι που πρέπει οι απαιτήσεις μας να είναι μεγαλύτερες, γιατί έχει μεγαλύτερη σημασία· ουσιαστική σημασία. Επιπλέον ακόμα κι αν το αίτημα είναι μη λειτουργικό, αν κάνει εσένα και δέκα άλλους να ελέγξουν την πηγή μιας έστω ανοησίας απ’ αυτές που κυκλοφορούν (και άρα να μην την αναπαράγετε κι εσείς κι οι φίλοι σας), δεδομένου ότι αυτά τα πράγματα διαδίδονται με γεωμετρική αύξηση, στην πράξη αποδεικνύεται καίρια λειτουργικό. Έτσι το βλέπω, έτσι το γράφω, σ’ αυτό ελπίζω.
http://www.enfo.gr/index.php?page=article&article=582
Συμφωνώ απόλυτα κι έχω νοιώσει πολλές φορές Δον Κιχώτης όταν αγωνίζομαι να διορθώσω κάποια άλλοτε σκόπιμα κι άλλοτε λόγω βλακείας. Πρόσφατο το τάχα 2ο των Anonymous το οποίο μάλιστα αριστερός δημοσιογράφος το ανέλυσε στην τηλεόραση ως απόδειξη του ότι αποκαλύφθηκαν τι φασίστες είναι πριν το ψάξει., πριν ρωτήσει & πριν καταφέρουμε οι λ’ίγοι που ασχοληθήκαμε να αποσυρθεί από το youtube.
Άρα το επιχείρημα πως ζητάμε η ‘δημοσιογραφία των πολιτών να είναι εξίσου η και παραπάνω ώριμη από την επαγγελματική δημοσιογραφία’ είναι μάλλον άτοπο.
Το αίτημα είναι απλό: Αν δεν τρολλάρεις (οπότε με γειά σου & μαζί σου) κάνε δυό κλικ να μάθεις το από που & βάλε σύνδεσμο πριν αναρτήσεις. Τόσο απαιτητικοί είμαστε;
Εξ άλλου θα το κάνουμε εμείς οπότε απλώς ο Δημοσιογράφος/ blogger/ whatever θα εκτεθεί ούτως ή άλλως…
Δάφνη, το χειρότερο είναι όταν ο κόσμος απλά δεν θέλει να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι αν ψάξει λίγο την είδηση αυτή θα διαψευστεί με μεγάλη ευκολία. Επτά στις δέκα φορές που παραθέτω αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ενάντιο του (όποιου) ισχυρισμού δεν παίρνω καμιά απάντηση (ούτε like που ν’ αναγνωρίζει ότι ο σύνδεσμος ή το σχόλιο αναγνώστηκε και αναγνωρίστηκε το σφάλμα). Δυο στις δέκα παίρνω την απάντηση «Ναι, αλλά δεν έχει σημασία, και αυτό να μην ισχύει, μπλα μπλα μπλα» και μόνο μια φορά στις δέκα κάποιος αναγνωρίζει ότι βιάστηκε και έπρεπε να το έχει ελέγξει καλύτερα. Θα μου πεις γιατί επιμένω να ενοχλώ τον κόσμο; Πες το -παρολίγον- επαγγελματική διαστροφή.
Σε σχέση με τους Anonymous μπήκα σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση τις προάλλες κάτσε να την παραθέσω (με λογοκριμένα τα ονόματα):
«Pol
δε μου αρεσει το νεο μυνημα των anonymous. Εκτός του οτι δεν γνωριζω ποιοι ειναι , κρινωντας απο τα λογια τους , που εν μερει περιεχουν δοσεις αληθειας για τα γεγονοτα , μας παροτρυνουν να εκδικηθουμε τους πλούσιους (αναγνωρίζοντας τα αμαξια τους) και να διωξουμε τους μεταναστες . Ειδικά για αυτό το τελευταιο θαρρεις πώς ειχαν ιδιαιτερο αφιερωμα! * Καπου διαβασα οτι πισω απο τους anonymous κρυβονται φασιστες και το σημερινο μηνυμα οπως το ειδα , μου θυμισε αυτο ακριβως .
Δεν θα ηθελα ποτε να συμμετεχω σε εναν αγωνα για την ελευθερια της χωρας μας και να ειμαι τυφλωμενη απο μισος . Δεν ζητάω εκδίκηση , θελω μοναχα να λειτουργησει αυτη η δικαιοσυνη που την εχουμε και καθεται .
Evita Lykou: Δεν έχω συγκεκριμένη άποψη για τους Anonymous, ούτε το έχω ψάξει το θέμα, αλλά αυτό που είναι 100% σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι fake, από κάποιους ανώνυμους, μα όχι τους Anonymous.
Maria: gt na einai fake ?
Evita Lykou: Γιατί το να βαφτίζεις κάτι με ένα όνομα που πουλάει σου δίνει μάνι-μάνι έτοιμο κοινό. Και αυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο βίντεο -τα στοιχεία που εντοπίσατε στον διάλογό σας ως ακραία, δεξιά και συντηρητικά- πραγματικά δεν ομοιάζουν σε τίποτα με τον δημόσιο λόγo των (trademark) Anonymous.
Maria: tous xereis kala dhladh tous anonymous wste na eisai toso sigourh gia autous?
Evita Lykou: Είπα δυο κόμεντς παραπάνω ότι δεν το έχω ψάξει σε βάθος, και οπωσδήποτε δεν γνωρίζω κανέναν προσωπικά, αλλά μια απλή παρατήρηση των ρητορικών τους εργαλείων οδηγεί σ’ αυτό το συμπέρασμα.
Maria: pouthena den odhgei evita mou…den tous gnorizoume einai polu nwris gia na krinoume me sigouria «100%» (vlepeis parathrw ti grafeis parapanw) den pavoun na krivontai pisw apo mia maska k na mhn mas apokaluptoun tis protheseis tous… apla tha deixei en kairo…
Evita Lykou: Οπωσδήποτε ο καθένας κρίνεται, αλλά είναι καλό να κριθεί για τις δικές του πράξεις, και όχι για τις πράξεις μιμητών του. Έχει γίνει και στην Αμερική παρόμοια βιντεακή «επίθεση» ή statement, δεν ξέρω πώς μπορεί να το περιγράψει κανείς, που κατόπιν οι Anonymous διέψευσαν ως μη δική τους ενέργεια. Δεν κρίνω το κίνημα ως καλό ή κακό, θετικό ή αρνητικό, αλλά το παρόν μήνυμα είναι τελείως ανακόλουθο με αυτά (καλά ή κακά, θετικά ή αρνητικά) που έχουν δομήσει το εν λόγω κίνημα. Αυτό λέω μόνο.
Pol: εχεις δικιο Εβιτα , ειδα κι εγω καποια απο αγγλια μετα . Με παραξενεψαν πολυ αυτα που ελεγε και κυριως εβλεπα τον κοσμο να το ανεβαζει με σιγουρια και καμαρι . Ειναι πολυ πιθανο να εκμεταλλευονται καποιοι το λογοτυπο για να περασουν τις δικες τους ιδεες . Παρολ αυτα , και για τους genuine anonymous δεν ξερω τι θελουν να πετυχουν , ουτε ποιοι ειναι . Κρατω μονο επιφυλαξεις …
Evita Lykou: Είναι σοβαρό πρόβλημα του κόσμου ότι κάνει copy-paste ό,τι του συγκινεί το θυμικό με σιγουριά και καμάρι (με αποτέλεσμα να νομιμοποιεί κάθε βλακεία που κυκλοφορεί στο ίντερνετ και να καθιστά εν τέλει το φιάσκο πραγματικότητα). Εγώ επειδή είμαι και μεγάλο σπασικλάκι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις (δηλαδή πολύ συχνά) άμα έχω όρεξη κάνω copy ένα μήνυμα «Είναι fake/δεν ισχύει/είναι παλιό» και μετά σερί paste σε δέκα-δεκαπέντε ποστ. Είναι φοβερή η έλλειψη όχι μόνο της κριτικής ικανότητας, αλλά και κάθε διάθεσης για κριτική ικανότητα από πολύ κόσμο. Είναι και η μεγάλη παγίδα των νέων (μαζικών) media. Όχι πως δεν την έχω πατήσει κι εγώ, αλλά αν καμιά φορά δημοσιεύσω κάτι που δεν ευσταθεί και το μάθω φροντίζω να επανορθώσω.
Όσο για τους Anonymous original, κι εγώ νομίζω ότι κάτι τέτοια πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος κι απ’ την ιστορία. Δεν έχουμε βιώσει ακόμα μια μεγάλη ηλεκτρονική επανάσταση -και είναι λογικό γιατί δεν υπήρχε η υλικοτεχνική υποδομή ως τώρα. Ο καιρός γαρ εγγύς όμως, οπότε θα δούμε…»
Το ενδιαφέρον στην όλη συζήτηση είναι πως μόλις η κοπέλα που έκανε την αρχική ανάρτηση επιβεβαίωσε ότι ήταν ορθή η ένστασή μου η «Μαρία» διέγραψε όλα της τα σχόλια (αλλά εγώ τα έχω όλα σε mail και κανείς δεν ξεφεύγει απ’ το αρχείο μου). Αυτό το ερμηνεύω ως μια πολύ σοβαρή εσωτερική αντίσταση να αποδεχτεί ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την γνώμη της, φαινόμενο γενικώς υπαρκτό. Δεν ξέρω, μπορεί να το κάνω κι εγώ ενίοτε, ελπίζω πως όχι, και αν το κάνω τέλος πάντων ελπίζω να βρίσκεται κάποιος να με διορθώσει.