«Αυτή μου η ταινία είναι η πιο τρελή απ’ όλες!», δήλωσε περιχαρής κάνοντας μια μικρή εισαγωγή για το φιλμ, ο Μπιλ Πλίμπτον, ο Αμερικανός animator-σκηνοθέτης του «Παντρεύτηκα Έναν Περίεργο» («I Married A Strange Person»), που προβλήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στον κινηματογράφο Απόλλων. Με εμφανείς τις επιρροές από το γιαπωνέζικο animation, ο Πλίμπτον φτιάχνει μια ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικο κοινό, με «πρωταρχικό στόχο να γελάσουμε και να περάσουμε καλά».

Γελάσαμε και περάσαμε καλά πράγματι, σε ένα φιλμ με έντονο το σουρεαλιστικό στοιχείο, με κανένα ταμπού, υψηλές δόσεις καλού χιούμορ και εύστοχο πολιτικό σχολιασμό. Ο ίδιος ο Πλίμπτον απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού μετά την προβολή της ταινίας δίνει μια ερμηνεία σημειώνοντας ότι το φιλμ υπονοεί τον κίνδυνο που προκύπτει από την υπερβολική εξουσία, και συμπληρώνει: «Ένα τέτοιο μήνυμα να έρχεται απ’ την Αμερική… Αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα». Ένα νιόπαντρο ζευγάρι μπλέκει σε απανωτούς μπελάδες όταν ο σύζυγος, ύστερα από ένα ευφάνταστο ατύχημα, αποκτά την ικανότητα να διαχειρίζεται τον υλικό κόσμο κατά βούληση, μεταμορφώνοντας ό,τι βρεθεί στο διάβα του σε ό,τι μπορεί να φανταστεί την δεδομένη στιγμή. Αυτή του η ικανότητα φαντάζει πολύ ελκυστική σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία στον τομέα των Μέσων, ο οποίος με την πρόθεση να κυριαρχήσει στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.

Ο Πλίμπτον, που σχεδίασε κάθε καρέ της ταινίας μόνος του, πιστεύει ότι είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές του ταινίες, και το κοινό κάθε άλλο παρά να διαφωνεί έδειξε. Ανάλαφρο όσο πρέπει, με σαφή μηνύματα που γίνονται εύκολα κατανοητά μέσα από τα εργαλεία που προσφέρει το animation ως είδος, το «Παντρεύτηκα Έναν Περίεργο» μας άνοιξε την όρεξη για τις επόμενες ταινίες του αφιερώματος στον Αμερικανό δημιουργό, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας, καθώς οι ταινίες του δεν έχουν μέχρι τώρα βρει διανομή.

 

Δημοσιεύτηκε στο Movieworld.gr τον Σεπτέμβριο του 2009