Άλλη μια ταινία αξιώσεων προβλήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, στην αίθουσα του Απόλλων. Η δραματική ταινία του Φιλίπ Λιορέ, «Είμαι Καλά, Μη Σε Νοιάζει» («Je Vais Bien, Ne T’En Fais Pas») μπορεί σίγουρα να περιληφθεί μέσα στις πολύ καλές επιλογές των διοργανωτών του φεστιβάλ. Ένα γαλλικό φιλμ, με πρωτότυπη θεματολογία, που προσεγγίζει όλα τα δυνατά συναισθήματα από απρόσμενες οπτικές γωνιές.

Η νεαρή Λιλή, επιστρέφει από τις καλοκαιρινές της διακοπές για να μάθει ότι ο δίδυμος αδερφός της εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και πορεύεται προς άγνωστο προορισμό. Γρήγορα η Λιλή πέφτει σε βαριά κατάθλιψή και υποχρεώνεται σε εγκλεισμό, μέχρι που λαμβάνει το πρώτο γράμμα από τον αδερφό της. Η ανάρρωση προχωρά και η Λιλή αποφασίζει να αλλάξει τα πάντα στη ζωή της, έχοντας πάντα τον αγαπημένο αδερφό στο μυαλό της. Οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές σχέσεις περνάνε μέσα από το σύμπαν που χτίζει η ηρωίδα και στο τέλος μια σειρά από απρόσμενα twist αλλάζουν την εντύπωση της για τον κόσμο της, και εκπλήσσουν τον θεατή ευχάριστα –όχι γιατί πρόκειται για ευχάριστα γεγονότα, κάθε άλλο, αλλά επειδή πρόκειται για μια έκπληξη πολύ καλά φυλαγμένη, που κάνει ολόκληρη την ταινία να αξίζει τον κόπο.

Κάποια υπερβολικά σημεία παραβλέπονται με ευκολία, καθώς η πλοκή εκτυλίσσεται, ενώ το εκφραστικό και πραγματικά ανεπιτήδευτα όμορφο πρόσωπο της Μελανί Λωρέντ είναι διαρκώς ευπρόσδεκτο στον θεατή, προκαλώντας συνεχώς το ενδιαφέρον και την αγωνία του. Το «Είμαι Καλά, Μη Σε Νοιάζει» είναι μεταφορά βιβλίου του Ολιβιέρ Αντάμ, και μόλο που δεν το έχω προσωπικά διαβάσει, μου δίνεται η εντύπωση ότι είναι μάλλον πετυχημένη. Πρόκειται για ένα φιλμ, που δεν θα μπορούσε να είναι παρά μόνο γαλλικό: ευαίσθητο, διακριτικό, προκλητικό με έναν αμιγώς ευρωπαϊκό τρόπο (τρομερή η σκηνή όπου δυο εραστές τρέχουν ολόγυμνοι στη βροχή καθώς ο άνεμος έχει σηκώσει την τέντα κάτω από την οποία έκαναν έρωτα), ανατρεπτικό, και απολύτως απολαυστικό. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η μουσική του Νικολά Πιοβανί, και ιδίως το κομμάτι «U-Turn» από τους Aaron.

 

Δημοσιεύτηκε στο Movieworld.gr τον Μάρτιο του 2007